Uutiset

VALTAKUNNALLINEN SUUTARIPÄIVÄ

Suutaripäivää juhlitaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa 29. elokuuta Suomen menestyneimmän suutarin Emil Aaltosen syntymäpäivänä. Päivän tavoitteena on antaa tunnustusta, uskoa ja arvostusta suutareiden käsityölle, yrittäjyydelle ja toimintaedellytysten parantamiselle.

Suutaripäivä

Suutaripäivää vietetään jatkossa joka vuosi. Juhlapäivä muistuttaa jalkinekorjauksen kannattavuudesta ja tuotteiden käyttöiän pidentämisen, kierrätyksen ja osallistavan kiertotalouden arvosta. Suutaripäivä tähtää myös alan toimintaedellytysten parantamiseen.

Jalkinekorjaus kannattaa

2020 maailmassa valmistettiin 20,5 miljardia paria kenkiä. Valmistuksen aiheuttamat päästöt ovat merkittäviä. Hävittäminen on ongelmallista, kun erilaisia materiaaleja, kuten kumia ja nahkaa, yhdistävä jalkine päätyy sekajätteeksi.

Suutari pidentää kenkien käyttöikää korjaamalla ja antamalla neuvoja kenkien hoitamiseen ja säilyttämiseen kotona. Pitkällä aikavälillä kenkien korjauttaminen vähentää niiden valmistusmääriä.

Suutari on kiertotalouden käsityöläinen

Kenkiään korjauttamalla kuluttaja pienentää hiilijalanjälkeään, säästää rahaa ja voi jatkaa hyväksi havaittujen, jalkaan muotoutuneiden kenkien käyttöä.

Suutarinliikkeessä voi korkolappujen vaihdon lisäksi teettää kengille muun muassa ompelutöitä, kuten vetoketjun vaihtoja, paikkauksia ja kantapäiden sisävuorien korjauksia. Suutari osaa myös muokata nahkakenkiä mukavammiksi venyttämällä niitä.

Suutariliikkeet tarvitsevat jatkajia

Suomessa toimii noin 300 suutariyrittäjää. Suutariliikkeiden liiton (2022) kyselyn mukaan heistä kolmannes jää eläkkeelle seuraavien viiden vuoden kuluessa. Suutariyrittäjien on hankala löytää jatkajia, etenkin suurimpien kaupunkien ulkopuolella. Uhkana onkin suutaripalvelujen katoaminen pienemmistä kaupungeista, ellei alan oppilaitoksille anneta lisärahoitusta. Toisaalta korjauspalveluiden arvonlisäveron laskeminen olisi valtiolle käytännössä kustannusneutraali tapa tukea korjausosaajien työllistymistä suutarialalle.

Juhlitaan Suutaripäivää maanantaina 29.8.2022. Tervetuloa poikkeamaan ja kysymään neuvoja kenkien huollosta ja korjaamisesta!

Lisätietoja suutaripäivästä:

Suutarimestari Hannu Heiskanen
Metrosuutarit (HKTY-jäsenyritys)
puh. 0400 428 325
hannu.heiskanen@htp-palvelut.com
www.suutaripaivat.fi

HKTY – SÄHKÖINEN ESITE esittelee yhdistyksen toimintaa ja historiaan sekä jäsenistöä. Esite sisältää myös yhdistyksen historiaa esittelevän videon.

Esite_kansi

Sähköisen esitteen katselussa suosittelemme siirtymään selaimissa Google Chromen, Safarin ja Mozilla Firefoxin käyttöön, jotka tukevat parhaiten sähköisen esitteen toimintoja ja elementtejä. Suosittelemme myös päivittämään Internet Explorerin Microsoft Edgeen, mikäli edellä mainittujen kolmen selaimen käyttö ei jostain syystä onnistu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Käsityöyrittäjyyden asialla vuodesta 1868.