Medialle

HKTY 150 vuotta

KUVAT LEHDISTÖLLE

 

TIEDOTE

Helsingin Käsityö- ja Teollisuusyhdistys ry (HKTY) viettää 150-vuotisjuhliaan vuonna 2018. HKTY on pääkaupunkiseudulla toimiva käsityöyrittäjäyhdistys, jonka tehtävä on yhdistää käsityöalojen pienyrityksiä ja tiedottaa käsityöaloista Helsingissä.

Yhdistys perustettiin vuonna 1868 keisarillisella asetuksella, kun ammattikuntalaitos lakkautettiin ja eri alojen käsityöläisille ja pienteollisuusyrittäjille perustettiin oma yhdistys. HKTY oli jo 1800-luvulla voimakkaasti vaikuttamassa kaupungin yhteiskunnalliseen kehitykseen. Se oli aktiivisena aloitteentekijänä mm. elinkeinolain muutoksissa sekä ammattikoulujen perustamisessa Helsinkiin 1900-luvun taitteessa.

HKTY on ollut perustamassa mm. Suomen Yrittäjiä sekä Helsingin kauppakamaria. Yhdistys on edelleen Suomen Yrittäjien toimialajärjestö sekä Helsingin seudun kauppakamarin jäsen.

Tunnettuja jäseniä

Helsingin Käsityö- ja Teollisuusyhdistyksen valtuutetuista monet ovat myös olleet valtakunnallisia vaikuttajia. Yhdistyksen voimahahmo ja pitkäaikainen puheenjohtaja Viktor von Wright tunnetaan myös Helsingin työväenyhdistyksen perustajana ja lehtimiehenä. Suomen ensimmäinen presidentti K. J. Ståhlberg toimi yhdistyksen sihteerinä ennen virkaan astumistaan. Leipurimestari F. E. Ekbergin leipomo, vuorimestari Victor Hartvallin kivennäisvesitehdas sekä Weilin & Göösin Tehdas- ja Kirjakustannusyhtiö lienevät tuttuja vielä tämänkin päivän helsinkiläiselle.

Helsingin rakentajat

Yhdistys on ollut helsinkiläinen vaikuttaja jo vuodesta 1868 ja yhdistyksen jäsenyrittäjien kädenjälki näkyy kaupunkikuvassa edelleen: Koristemaalarit, sepät, kivimiehet, peltisepät, kultaajat, entisöijät, nuohoojat ja muut käsityöammattilaiset ovat rakentaneet Helsingin ja edelleen ylläpitävät sen rakennuskantaa. Yhdistys on myös rakennuttanut yhteensä seitsemän pienteollisuustaloa, joista 400 yritystä sai toimitilat aikana, jona Helsingissä oli huutava pula toimitiloista.

Helsinkiläisten käsityöläisten kädenjälki näkyy muuallakin kuin rakennuksissa: Verhoilijat, puusepät, kampaajat, ompelijat, modistit, suutarit, valokuvaajat, kirjansitojat, kehystäjät, kellosepät, lasinpuhaltajat ja lukuisat muut ammattilaiset ovat muokanneet kaupungin ja sen asukkaiden elämää ammattitaidollaan. Käsityöyrittäjyys on pohjimmiltaan hyvin samanlaista kuin vuonna 1868: Se edellyttää jatkuvaa oppimista, uusiin tekniikoihin ja aikoihin mukautumista, yksilöllisten tilausten toteuttamista ja osaamisen eteenpäin opettamista.

Nykypäivänä liukuhihna- ja kertakäyttökulttuuri aiheuttavat hintapaineita pienyrityksille, jotka käyttävät laadukkaita raaka-aineita ja maksavat asianmukaiset verot ja vielä kunnollisen korvauksen suomalaisille palkansaajille. Ajat kuitenkin muuttuvat: Lähituotanto, kestävä kehitys, slow fashion sekä muut vastuullisen kuluttajakäytöksen mallit kannustavat nimenomaan kotimaisen pientuotannon tukemiseen.

Toiminta nykypäivänä

HKTY:n tehtävä on yhdistää eri alojen pienyrittäjiä, tarjota sosiaalisia verkostoja käsityö- ja palvelualan pienyrittäjille sekä tiedottaa käsityöaloista pääkaupunkiseudun asukkaille. Tapahtumia ja toimintaa järjestetään jäsenten toiveiden mukaisesti. Moni jäsen kokee, että yhdistyksen paras anti on se, että saa olla omiensa joukossa ja verkostoitua muiden alojen tekijöiden kanssa. Yhdistys on järjestänyt myös lukuisia yleisölle avoimia tapahtumia, jotka esittelevät eri käsityöammattilaisia ja -ammatteja.

Yhdistys tarjoaa jäsentensä osaamisen kautta suomalaista työtä suomalaisille. Käsityönä valmistetut laadukkaat esineet kestävät käyttöä ja korjausta, ja kotimaisen ammattitaidon suosiminen on eettinen ja ekologinen teko joka lisää työpaikkoja Suomeen. Yhdistyksen jäsenyrittäjien tuotteita ei ole ainoastaan suunniteltu vaan ne on myös valmistettu Suomessa, siis todellista lähidesignia.

Juhlavuoden ohjelma

HKTY:n 150-vuotista taivalta kunnioitetaan yhdistyksen historiaa esittelevällä näyttelyllä, juhlaillallisella sekä sähköisesti julkaistavalla historiikilla.

Yhdistyksen historiaa esittelevä juhlanäyttely järjestetään Klaus K Hotellin aulatilassa, Bulevardi 2-4, 00120 Helsinki. Avajaisia vietetään torstaina 1.2.2018 klo 15 alkaen, ja näyttely jatkuu helmikuun loppuun saakka. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Ohjelmallinen juhlaillallinen järjestetään lauantaina 3.2.2018 klo 18 alkaen Paasitornin juhlasalissa Helsingissä.

Yhdistyksen 150 toimintavuodesta tehdään juhlavuoden kunniaksi historiikki, joka julkaistaan sähköisesti itsenäisyyspäivänä 6.12.2018.

 

Käsityöyrittäjyyden asialla vuodesta 1868.